Hoe verloopt een gerechtelijke procedure? - Speelman & Voogd Advocaten

13 februari 2025

Hoe verloopt een gerechtelijke procedure?

Bij Speelman & Voogd Advocaten krijgen wij regelmatig de vraag: hoe verloopt een gerechtelijke procedure? Wanneer u overweegt een juridische procedure te starten, wilt u natuurlijk weten wat u kunt verwachten. Hieronder leggen wij dit stap voor stap uit.

De rechtbank en de kantonrechter

Een gerechtelijke procedure kan plaatsvinden bij de kantonrechter of bij de rechtbank. De kantonrechter behandelt zaken zoals huurgeschillen, arbeidsgeschillen, consumentenzaken en handelsgeschillen tot een bedrag van € 25.000. Voor alle andere zaken is de rechtbank bevoegd. In dit artikel richten wij ons op het verloop van een procedure bij de rechtbank.

Stap 1: De dagvaarding opstellen

Een gerechtelijke procedure begint met het uitbrengen van een dagvaarding. Hierin wordt de tegenpartij opgeroepen om voor de rechtbank te verschijnen. De dagvaarding bevat een omschrijving van de vordering en de onderbouwing daarvan. Ook staat hierin de datum waarop de gedaagde moet verschijnen.

Een dagvaarding wordt opgesteld door een advocaat. Bij Speelman & Voogd Advocaten zorgen wij ervoor dat uw eis juridisch sterk is onderbouwd en correct wordt geformuleerd. U krijgt de gelegenheid om de dagvaarding te controleren voordat deze door een deurwaarder wordt betekend.

Stap 2: Betekening van de dagvaarding

De deurwaarder overhandigt de dagvaarding persoonlijk aan de tegenpartij. Kan de deurwaarder niemand aantreffen, dan mag hij de dagvaarding in een gesloten envelop achterlaten. De betekening wordt door de deurwaarder vastgelegd en teruggestuurd naar de advocaat.

Stap 3: Indienen van de dagvaarding bij de rechtbank

Na betekening wordt de dagvaarding door de advocaat ingediend bij de rechtbank. Dit moet uiterlijk op de door de deurwaarder aangegeven roldatum gebeuren.

Stap 4: De gedaagde stelt zich bij de rechtbank

De gedaagde is verplicht zich te laten vertegenwoordigen door een advocaat. Op de roldatum meldt de advocaat van de gedaagde zich bij de rechtbank en vraagt uitstel voor het indienen van een reactie op de dagvaarding. Hier krijgt hij doorgaans zes weken de tijd voor.

Stap 5: Conclusie van antwoord

De gedaagde dient zijn reactie op de dagvaarding in, de zogenaamde conclusie van antwoord. Hierin wordt de vordering betwist en kan eventueel een tegenvordering (eis in reconventie) worden ingesteld.

Stap 6: Mondelinge behandeling (comparitie van partijen)

Na het indienen van de stukken bepaalt de rechtbank een zittingsdatum voor de comparitie van partijen. Dit is een mondelinge behandeling waarbij de rechter vragen stelt aan beide partijen en onderzoekt of een schikking mogelijk is. Als partijen een schikking bereiken, wordt deze vastgelegd in een proces-verbaal, dat dezelfde rechtskracht heeft als een vonnis.

Als er geen schikking wordt bereikt, bepaalt de rechter het vervolg. Dit kan betekenen dat de rechter een eindvonnis zal wijzen of dat er aanvullend bewijs moet worden geleverd.

Stap 7: Het vonnis

Uiteindelijk doet de rechter uitspraak in de vorm van een vonnis. De gedaagde wordt hierin veroordeeld tot een bepaalde prestatie, zoals het betalen van een geldsom. Als de veroordeelde niet vrijwillig aan het vonnis voldoet, kan de deurwaarder tot executie overgaan, bijvoorbeeld door beslag te leggen op goederen of bankrekeningen.

Hoger beroep

Als een partij het niet eens is met het vonnis, kan hoger beroep worden ingesteld. De termijn hiervoor is in de meeste gevallen drie maanden na de uitspraak.

Vragen over procederen?

Wilt u meer informatie over een gerechtelijke procedure? Neem dan contact op met de specialisten van Speelman & Voogd Advocaten. Wij staan u graag bij met deskundig advies en effectieve procesvoering.